سونوگرافی

سونوگرافی چیست و چگونه انجام می شود؟

سونوگرافی روشی برای مشاهده اعضای درون بدن است. در این روش ما با استفاده از دستگاه سونوگرافی و با استفاده از امواج صوتی با فرکانس بالا ، می توانیم داخل بدن را ببینیم. برخلاف اشعه ایکس، امواج سونوگرافی هیچ ضرری برای فرد مراجعه کننده ندارند.

با استفاده از این روش می‌توانیم نواحی مختلفی از بدن را ببینیم. همچون:

  • رحم
  • کبد
  • قلب و عروق
  • نواحی شکم
  • کلیه
  • لگن
  • بیضه
  • و …

 

تصویربرداری سونوگرافی چگونه انجام می شود؟

توضیح تصویر برداری سونوگرافی کار سختی است و اگر بخواهم دقیق بگویم، شاید نیاز به نوشتن یک کتاب باشد. اما به صورت کلی ۳ مرحله دارد:

  • دستگاه امواج صوتی با فرکانس بالا تولید می‌کند
  • این امواج از طریق پروب (یک مبدل کوچک است که با طراحی منحصر به فرد خود به راحتی روی بدن حرکت می کند) و ژل مخصوصی که فرد متخصص بر روی ناحیه مورد نظر قرار داده، وارد بدن می شوند.
  • این امواج دوباره از طریق پروب جذب می شوند و از طریق همین فرآیند است که تصاویر تشکیل می‌شوند.

استفاده از دستگاه مناسب برای سونوگرافی نیز بسیار اهمیت دارد. مرکز سونوگرافی و رادیولوژی فرمانیه از دستگاه با برند MEDISON محصول کره جنوبی و با مدل V10 که از محبوبیت بالایی بین پزشکان رادیولوژیست برخوردار است، استفاده می‌کند.

تعداد بالای نصب این دستگاه در سطح ایران گویای مرغوبیت این دستگاه می باشد. کمپانی مدیسون به تازگی با کمپانی SAMSUNG ادغام گردیده است.

بهترین مرکز سونوگرافی در تهران

مراکز بسیاری در تهران وجود دارد که خدمات سونوگرافی را ارائه می دهند. از این میان، مرکز رادیولوژی و سونوگرافی فرمانیه با بیش از ۲۰ سال سابقه و تجربه همراه با کادری مجرب در خدمت مراجعین محترم می باشد. همچنین حضور بیماران قدیمی یک دهه قبل گویای نحوه کار این مجموعه می باشد.

فواید استفاده از سونوگرافی

همانطور که می‌دانید یکی از روش های تصویربرداری استفاده از اشعه ایکس است. پرتوهای اشعه ایکس می تواند به سلول های بدن آسیب وارد کرده و موجب سرطانی شدن آنها شوند.

مهمترین فایده سونوگرافی این است که بر خلاف اشعه ایکس پرتوهای مخربی را به سمت سلول های بدن نمی فرستد. در روش سونوگرافی ما به جای استفاده از اشعه ایکس از امواج فراصوت استفاده میکنیم و به دلیل بی ضرر بودن آن در مواقعی که ناحیه عکسبرداری بسیار حساس است از این روش استفاده می شود، مانند زمانی که میخواهیم سلامت جنین را مشاهده کنیم. همچنین این روش برخی از مشکلاتی که با اشعه ایکس داشتیم را حل کرده است. به عنوان مثال ما نمی توانستیم با استفاده از اشعه ایکس عکس از بافت های نرم عکس برداری کنیم، بافت هایی همانند کلیه کبد و طحال.

علل انجام سونوگرافی

سونوگرافی در موارد بسیار زیادی کاربرد دارد. برخی از این موارد عبارتند از:

  • مشاهده رحم و تخمدانها در هنگام بارداری و نظارت بر روند تکامل و رشد جنین
  • تشخیص بیماری های مثانه
  • ارزیابی جریان خون در اندام ها و بخش های مختلف بدن
  • کمک به انجام بیوپسی در تشخیص و درمان انواع تومورها
  • آزمایش توده‌های پستانی
  • بررسی غده تیروئید
  • بررسی مشکلات دستگاه تناسلی مردانه و غده پروستات
  • بررسی التهاب مفاصل (Synovitis)
  • تشخیص بیماری متابولیک استخوان

 

اقدامات قبل از انجام سونوگرافی

برای اینکه نتیجه بهتری از سونوگرافی خود بگیرید، بهتر است برخی از موارد را رعایت فرمایید. مواردی مانند خوردن آب، ناشتا بودن و از همه مهمتر، پر بودن مثانه. البته این موارد با توجه به مدل سونوگرافی شما ممکن است متفاوت باشد در ادامه سعی می کنیم به صورت موردی به برخی از آن ها اشاره کنیم. یک نکته که شاید برای انجام هر مدلی از سونوگرافی به کارتان بیاید این است که لباستان، لباس راحتی باشد و همراه با خود زیورآلات نداشته باشید.

سونوگرافی احشاء شکمی

وقتی که قرار است برای سونوگرافی لوزالمعده، کیسه صفرا، طحال و کبد بروید، بهتر است از روز قبل از خوردن غذا های پرچرب اجتناب کنید تا چیزی حدود ۸ تا ۱۲ ساعت قبل از انجام فرایند سونوگرافی گرسنه باشید.

سونوگرافی از کلیه ها

بهتر از یک ساعت قبل از سونوگرافی از کلیه ها مقداری آب یا مقداری چای بنوشید تا مثانه شما کاملاً پر شود. دقت کنید که از نوشیدن نوشیدنی های گازدار خودداری کنید. در موارد بسیار نادری شاید لازم باشد که ۸ ساعت قبل از انجام کار گرسنه باشید.

سونوگرافی آئورت

سونوگرافی از آئورت لازم دارد که مریض از ۱۲ تا ۸ ساعت قبل گرسنه بوده باشد.

 

انواع سونوگرافی

 

سونوگرافی روشی بی درد، غیرتهاجمی و بی خطر بوده که هم برای بزرگسالان و هم برای کودکان قابل انجام است. انواع مختلفی از سونوگرافی وجود دارد که متناسب با نیاز بیمار و صلاحدید پزشک، به منظور شناسایی بیماری ها به کار می روند. در ادامه به برخی از آنها اشاره خواهیم کرد.

به صورت کلی هفت روش مختلف وجود دارد اما فرایند انجام تمامی آن ها یکسان است.

سونوگرافی ترانس واژینال : از این مدل از سونوگرافی اغلب در دوران ابتدایی بارداری استفاده میشود. با این روش می توانیم تصاویر سونوگرافی را از داخل واژن تهیه کنیم.

سونوگرافی معمولی : از این سونوگرافی برای گرفتن تصاویری از جنین در حال رشد بهره می برند. این تصاویر دو بعدی بوده و برای تشکیل آن از یک مبدل استفاده می‌کنند که در نواحی مختلف بدن به کار می آید.

سونوگرافی تخصصی : فرآیند کلی انجام کار همانند سونوگرافی معمولی میباشد اما با توجه به اینکه پزشک ناحیه به خصوصی از بدن را هدف قرار می‌دهد، ممکن است از تجهیزات پیچیده تری برای انجام سونوگرافی و بررسی مشکلات احتمالی، استفاده شود.

تصویربرداری کالر داپلر یا رنگی : یکی از جذاب ترین مدلهای سونوگرافی تصویربرداری داپلر می‌باشد. در این مدل از تصویر برداری هدف ما گرفتن تصویر از اجسام متحرک است. مواردی مانند سلول های خونی با این روش عکسبرداری می شوند. برای عکسبرداری از طریق این روش باید تغییرات جزئی در فرکانس امواج فراصوت را اندازه گرفت.

سونوگرافی سه بعدی : زمانی که می‌خواهیم تصاویر سه بعدی از جنین در حال رشد تهیه کنیم این مدل از سونوگرافی به کار ما می آید. تفاوت این مدل با مدل های دیگر در استفاده از پروب های مخصوص و نرم افزارهای تخصصی است که می تواند تصاویر سه بعدی تولید کنند.

سونوگرافی ۴ بعدی یا ۳ بعدی داینامیک : برای طراحی آنها از اسکنرهای مخصوصی استفاده شده است. با استفاده از این اسکنر ها می توانیم حرکات جنین را قبل از زایمان مورد بررسی قرار دهیم.

اکوکاردیوگرافی جنینی : استفاده از امواج فراصوت برای بررسی آناتومی و عملکرد قلب کودکان مورد استفاده قرار می گیرد. دستگاه های پیشرفته ای در این زمینه در مرکز سونوگرافی و رادیولوژی فرمانیه موجود می باشد. از این روش برای بررسی مشکلات مادرزادی قلب بهره میگیریم.

انوع سونوگرافی ها به همراه توضیحات کامل را در بالا مشاهده کردید. مرکز سونوگرافی و رادیولوژی فرمانیه یکی از بهترین مراکز تصویربرداری تهران می باشد که اکثر خدمات تصویربردای را برای شما مراجعین محترم فراهم کرده است. کلیه تصویربرداری های معمولی و تخصصی در این مرکز انجام می پذیرد.